Psykologi i markedsføring: 17 måter å oppnå social proof for å oppnå raskere resultater

social-proof.jpg

Vitenskapen spiller en nøkkelrolle i markedsføring, spesielt vitenskapen om psykologi. I dag tar vi for oss et av de mest påvirkende faktorene innenfor dette:

Konsensus på sosiale medier (social proof). Social proof er en form for renomme bygging på nettet, mens det finnes ikke noe godt norsk ord for dette. 

Bruk av social proof finnes i mange områder både offline og online markedsføring. I dette innlegget vil vi fokusere på bruk av social proof på sosiale medier for å øke markedsføringseffektiviteten.

La oss komme i gang!

 

6 typer social proof

Før vi går gjennom strategiene, la oss gå gjennom hva social proof er og vitenskapen bak den.

 

Social proof er det psykologiske fenomenet hvor folk følger andres handlinger for å sørge for at de gjør den "rette" tingen.

 

Dette skjer ofte i situasjoner der folk er usikre på hva de skal gjøre, og de antar at folk rundt dem (eksperter, kjendiser, venner, etc.) har mer kunnskap om hva som skjer og hva som bør gjøres.

I tillegg til det, gjør vi ofte vurderinger basert på vår generelle inntrykk av noen – kjent som glorie effekt . For eksempel:

·                Vi tror alt som eksperter bruker er bra fordi de sannsynligvis er mer kunnskapsrike enn oss i deres spesialiseringsområde

·                Vi kjøper produkter godkjent av kjendiser fordi vi ønsker å se ut som dem

·                Vi stoler på forbrukeranmeldelser fordi de har opplevd produktet eller tjenesten, i motsetning til oss selv

Generelt er det seks typer social proof.

1.              Ekspert: Når en ekspert i din bransje anbefaler dine produkter eller tjenester, eller er knyttet til merkevaren. Eksempler: En Twitter-shoutout av en ekspert eller en ekspert på Twitter-chatten din.

2.              Kjendis: Slike social proof er når en kjendis anbefaler dine produkter. Eksempler: Et Instagram-innlegg eller tweet om produktet ditt av en kjendis eller influencer.

3.              Bruker: Bruker social proof er når nåværende brukere anbefaler dine produkter og tjenester basert på deres erfaringer med merkevaren. Eksempler: ros på sosiale medier eller positive anmeldelser på nettsider.

4.              Publikum: Denne typen social proof er når en stor gruppe mennesker er sett til å være godkjenne din merkevare. Eksempler: Å ha tusenvis av kunder eller millioner av tilhenger på dine sosiale medier.

5.              Vennekretser: Denne typen social proof er når folk ser sine venner godkjenne produktet. Eksempler: å se vennene dine bruke produktet eller følge de på sosiale medier.

6.              Sertifisering: Denne typen social proof er når du får et stempel eller godkjenning fra en autoritativ figur i din bransje. Eksempler: Det blå merket på Twitter eller Facebook.

La oss se hvordan du kan bruke social proof i markedsføringen din ...

markedsføring psykologi social proof

17 enkle måter å bruke social proof på i markedsføringen

1. Inviter eksperter til å ta over dine sosiale medier

Å ha industrieksperter ta over sosiale medier. Dette kan være en fin måte å tappe inn i deres innflytelse og den positive effekten det bringer i øynene til dere følgere (dvs. haloeffekt).

For eksempel, når en ekspert tar over Instagram-kontoen din for å legge ut et informativt innlegg, forteller noe på Instagram Stories, eller går live, kan folk som kjenner hennebli kejent med din merkevare, siden hennes nærvær på sosiale medier gir en positiv innflytelse på dere.

Den beste delen av slike samarbeid er at de ofte er en vinn-vinn-situasjon som bransjens eksperter også har nytte av å komme seg til publikum.

 

Eksempel:

Av og til bruker VG bloggere til å skrive om sminke og viser hvordan man skal sminke seg på deres sosiale medier osv. Dette lokker bloggerens følgere samt nye lesere til VG fordi de ser at bloggeren er en person av autoritet innenfor feltet.

 

2. Samarbeide med eksperter for en sosial mediehendelse

På samme måte kan du invitere eksperter som gjester for sosiale medier hendelser, for eksempel Twitter samtaler eller Facebook live diskusjoner. Slike samarbeid kan gi deg mulighet til å få tak i ekspertens positive innflytelse og gi dine sosiale medier publikum en mulighet til å høre og lære av eksperter i bransjen.

 

Eksempel:

TV2 bringer stadig inn fotballeksperter til å prate om fotball og kamper. De kan bruke facebook live til å utnytte en hendelse, for eksempel en fotballkamp som mange er interessert i og gi ekspert tips på kampen.

 

3. vis Takknemlighet

Hver eneste gang kan du få et godt omtale fra pressen, et stort varemerke, eller en kjendis i din bransje, vis takknemlighet. Dette er en flott form for sosialt social proof.

Det er mange måter å dele social proofs på sosiale medier på. Ved å dele anerkjennelsen på sine egne mediekanaler kan nye seere se på dette som en offentlig anmeldelse fra noen andre av autoritet.

 

Eksempel:

Tidligere i år fikk Tesla Best Car Award i Tyskland for tredje året på rad, og de viste sin takknemlighet med dette tweet :

Jeg liker at de også viste sin takknemlighet til de 124.000 personer som stemte for dem, og antallet her viser til at de er likt av mange.

 

4. Del milepæler

En annen rask måte å skape social proof på er å vise takknemlighet for brukerens eller følgernes milepæler. Å nå milepæler er en morsom anledning å feire, og det er en god tid å takke de som har hjulpet deg med å oppnå det.

Her er noen av milepælene du kan feire med publikum:

·                Nådd #-brukere

·                Nå til #-kunder

·                Nå # nedlastinger av appen din

·                Nå #-følgere på din/deres sosiale mediekanal

·                Jubileer

 

Eksempel:

Facebook takket alle brukerne sine når de nådde 1 million brukere. Dette lokket inn enda mer brukere og skapte en ekstrem økningseffekten på hyppigheten av opprettinger av nye brukere.

 

5. Eksperimenter med (mikro) influencer markedsføring

Influencer markedsføring kan være en kostnadseffektiv måte å få kjendis social proof.

Dette er vanligvis mer utbredt på Instagram . Varemerker sponser mikro-influencere, folk med sterk sosial medieinnflytelse i et nisjeområde og som ikke er store kjendiser – ved å poste om sine produkter.

På grunn av deres sosiale medier påvirkning, er disse menneskene ofte ansett som kjendiser i nisjeområdet. Når andre ser dem med et bestemt produkt, vil de overføre de positive egenskapene de ser i disse "kjendisene" til produktet. Et kjent konsept brakt til en mindre skala.

 

Eksempel:

Daniel Wellington, et svensk klokkeselskap, brukte kun instagramprofiler med noen tusen følgere innenfor mote og livsstilsnisjen. Dette spredte ordet raskt i unges moteinteresse. Effekten av dette var at andre instagrambrukere ønsket å kopiere ”kjendisene” og la ut lignende bilder, som ble gratis markedsføring av deres produkter. Det hele ble til en trend som startet smått, som et bål til en skogbrann.

 

6. Utforsk å ha merkeambassadører

Sosial media ambassadører gir en blanding av ekspert, kjendis og brukerkonsensus, avhengig av ambassadørene du velger. De kan være industrieksperter (ekspertkonsensus), sosiale medier influencer (kjendiskonsensus), eller lidenskapelig bruker (brukerkonsensus).

Ambassadører vil vanligvis "bære" deres ambassadørskilt stolt på sitt sosiale media-bio og inkludere merkets hashtag i relevante innlegg.

 

Eksempel:

Specialized, et globalt sykkelmerke, har et ambassadørprogram hvor de sponsor topp syklister og lidenskapelige syklister over hele verden. De gir til og med sosiale media og personlig merkevareopplæring for sine ambassadører.

Deres ambassadører ofte nevner merkevaren og bruker merkets egen hashtag, #specializedambassador , i sine Instagram innlegg.

 

7. Brukergenerert innhold

Brukergenerert innhold er vår favoritt strategi på Instagram fordi det har hjulpet flere vokse rask og gratis . Det er også en god strategi for å generere brukerens egent renomme i sosiale medier.

Du kan enten oppfordre brukerne til å bruke en egen hashtag, for eksempel #NIKE eller #DanielWellington, eller tagge merkevaren i innlegget.

 

Eksempel:

Applebees, en amerikansk restaurantkjede, reposter sine gjesters Instagram bilder på sin Instagram-konto. Faktisk er nesten alle deres Instagram-bilder fra sine kunder.

 

8. Del kundenes kjærlighet til produktet ditt

Motta shout-outs på sosiale medier fra kundene dine kan være en av de beste tingene som kan utnyttes på sosiale medier!

En morsom måte å generere brukerens social proof på, er å dele disse shout-outsene på sosiale medier, og vise andre kjerligheten andre brukere har til produktet.

 

Eksempel:

Slakk mottar tonnevis av omtaler for sitt produkt på Twitter. For å dele denne kjærligheten med andre, opprettet de en Twitter-konto, @SlackLoveTweets , som retweeter shout-outs fra sine brukere. (man kan bare bruke sin hovedkonto også, hvis det virker mer hensiktsmessig).

Dette leder til neste punkt.

 

9. Bruk shout-outs i innholdet ditt

En annen morsom måte å generere brukerens social proof på med disse shout-outsene er å bruke dem i innholdet ditt. Produser et bilde eller en video hvor du utnytter hva andre har sagt.

 

Eksempel:

Jimmy Kimmel har et innlegg hvor kjendiser lesere slemme twitterinnlegg om seg selv. En twist på dette er å lese positive twitterinnlegg om dere merkevare og legge det ut som et egent innlegg.

 

10. Vis omtaler på hjemmesiden

Den tredje måten å bruke kundenes omtaler / shout-outs på er å vise dem som en for for attester på nettstedet ditt.

 

Eksempel:

Frank Body, et selskap som selger kaffegrut som hudrenser for kroppen, har en rekke med bilder fra sine brukere på hjemmesiden sin. Dette er bilder av fornøyde kunder som bruker produktet.

 

11. Oppgi størrelsen på din kundedatabase

Hvis du har en stor kundedatabase, kan du nevne størrelsen på din kundebase i profilen din. Det er et godt eksempel på mengden social proof. Når folk ser at mange andre bruker produktet, vil de trolig ha et positivt førsteinntrykk av produktet ditt.

Bortsett fra størrelsen på din kundebase, er det noen andre statistikker du kan nevne:

·                Antall land bedriften din serverer eller kundene dine er i (f.eks. I 100 + land)

·                Antall varer solgt hver dag, uke, måned eller år (f.eks. 100 rom booket ukentlig)

·                Antall anbefalinger gitt (f.eks. Mer enn 100 5-stjerners rangeringer på Yelp)

 

Eksempel:

Bedrifter som HubSpot inkluderer størrelsen på deres kundebase og antall land deres kunder er i, i deres Twitter-bio.

 

12. Nå venners venner med Facebook-annonser

I dag trenger du et budjett for facebook innlegg. Facebook endret på algoritmene slik at en facebook side som har bygget opp 500 000 følgere kan få 13 likes når de legger ut noe. Det skyldes at mange merkevarer og forskjellige profiler sendte sine følgere ut av facebook, mens facebook ønsker å holde sine brukere PÅ facebook. I dag må man legge økonomisk støtte bak sine innlegg ønsker man å nå noen, her er en lett implementeringstaktikk: målrett Facebook annonser mot venner av folk som liker siden din. Dette forutsetter at denne målgruppen ligner på din nåværende Facebook-sides fans, og vil også like produktene du selger.

Når du definerer målgruppen i Facebook Ads manager , bla ned til “Tilkoblinger” og velg “Legg til en tilkoblingstype”. Deretter velger du "Facebook Sider"> "Venner til folk som liker siden din" og skriver inn sidens navn i feltet som er oppgitt.

Facebook vil automatisk legge til at andre venner liker siden som social proof for deg.

Eksempel:

Nylig så jeg en annonse fra Netflix. På toppen av annonsen - muligens det første jeg la merke til - var en linje som forteller meg hvor mange av vennene mine som liker Netflix.

 

13. Bruk social proof i annonsen din

En annen måte å bruke social proof på i annonsene dine er å inkludere det i teksten til annonsen din. Du kan velge mellom ulike typer social proof:

·                Ekspert: Ha en ekspert som anbefaler produktet

·                Kjendis: Bruk en kjendis eller mikrokjendis som bruker produktet

·                Folkeopinion: Oppgi antall kunder du har

Eksempel:

I sin siste Facebook-annonse nevnte SkillShare, en online læringsplattform, at det er mer enn to millioner studenter som lærer på sin plattform.

 

14. Oppfordre kundene til å legge igjen en god vurdering på Facebook-siden din

Hvis du er en lokal bedrift, kan du aktivere rangeringer og vurderinger på Facebook-siden din. Gode vurderinger er en god form for brukerens social proof.

En studie av G / O Digital fant at:

·                80 prosent sa at de ville være mer villige til å kjøpe hvis de så positive omtaler på selskapets Facebook-side.

·                41 prosent sier den viktigste faktoren i å engasjere med en lokal bedrift 'Facebook-side er å se følgere eller vurderinger.

Her er en bonus: Facebook har lansert en lokal søkefunksjon hvor du kan finne lokale bedrifter med de beste Facebook-vurderingene. Det betyr at å ha en god Facebook-sidevurdering vil hjelpe deg å rangere høyere i søkeresultatene.

Her er noen tips om å oppfordre kunder til vurdering:

·                Spør én og én

·                Nå ut til faste kunder

·                Legg ved en henvising til vurdering

·                Hold en konkurranse

·                Skryt av kunder som gir vurderinger (!)

 

Eksempel:

Zalando gir prosentavslag ved neste kjøp om du legger inn en vurdering på deres sider.

 

15. Få verifisering

På Twitter, Facebook og Instagram, kan du bli verifisert og motta en blå hake på din bio.

Å ha et blått merke ved din bio er en form for sertifisering.  Plattformen, som en autoritativ figur, anså at du er populær, innflytelsesrik eller interessant nok til å bli tildelt merket - vanligvis reservert for kjendiser og store merker.

Bortsett fra å få troverdighet og respekt fra samfunnet, vil du også få tilgang til nye funksjoner som er reservert for verifiserte kontoer eller sider.

 

Eksempel:

Mange kjendiser har en blå ake ved brukernavnet sitt på instagram. Dette beviser og til brukeren at de er ekte.

 

16. Vær tilgjengelig

På Facebook-siden kan du velge å angi hvor responsiv du er på Messenger. Det kan oppfordre folk til å sende deg beskjed, og vite at de raskt vil få et svar fra deg.

Slik kan du sette opp for Facebook og Twitter:

·                Facebook: Gå til Innstillinger-siden og velg “Meldinger” -kategorien. Rull ned til “Response Assistant” og velg responstiden som best representerer hvor fort du svarer på meldinger. Du kan også sette den til å oppdatere automatisk.

·                Twitter: Gå til denne direkte linken: https://business.twitter.com/i/settings/support og klikk på “Legg virksomhetsfunksjon”. For å vise at kontoen din gir støtte, vil du trenger for å akseptere direkte meldinger fra noen. Når at det er gjort, kan du sette de mest responsive timerne og tilpasse en velkomstmelding når de sender noe.

Eksempel:

Mange bedrifter, spesielt de som har en Twitter-konto, bruker denne funksjonen. Noen eksempler er Apple Support og Medium Support på Twitter.

 

17. Vis antall sosiale delinger

Viser antall delinger av innlegget som social proof. Folk er mer villig til å lese og dele en artikkel som er delt av tusenvis.

Om den ikke er populær kan folk tro at artikkelen ikke er god nok, selv om den var veldig godt skrevet. For å motvirke dette, kan du bruke et verktøy som Social Warfare , som viser dele knapper, men skjuler antall delinger helt til artikkelen mottatt et visst antall.

Eksempel:

Appsumo har et verktøy som kan legges til ved mange sider med denne funksjonen.

 

Hvordan har du brukt social proof i markedsføringen din?

Social proof kan komme i mange former og størrelser. Vi håper disse 17 ideene kan hjelpe deg med å komme i gang med å bruke social proof i markedsføringen din og også hjelpe deg med å generere flere ideer.

Vi vil gjerne lære av deg også. Det ville være flott å høre hvordan du/dere har brukt social proof i markedsføringen din/deres. Hvor godt har det fungert?